czwartek, 16 maja 2013

Domowy chleb :)

Dzień pieczenia chleba :D

Od jakiegoś czasu piekę chleb i tak na prawdę każdy jest inny. Raz dodaje mąkę pszenną, innym razem żytnią, raz dodaje pestki z dyni, a innym razem siemienia lnianego ... 

Poniżej przesyłam podstawowy przepis :))

Mój przepis:
- 400 g mąki pszennej
- 300 g mąki razowej
- ok 25 g świeżych drożdży
- ok 2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- ok 525 ml wody ( w tym 100 ml wody gazowanej, 100 ml ciepłej przegotowanej i 325 ml woda niegazowana )
- siemie lniane
- otręby pszenne
- duża miska
- drewniana łyżka
- talerz i ściereczka do przykrycia

Do dużej miski należy przesiać mąkę ( w tym wypadku pszenna i żytnią ), następnie należny dodać sól i świeżo zmielony pieprz.



W oddzielnej miseczce przygotuj odważone świeże drożdże i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszaj to w ok 400 ml wody. Następnie do dużej miski wsyp ok garść siemienia i otrąb, wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec wlej rozmieszane drożdże. Całość mieszaj dolewając resztkę wody. Ciasto będzie klejące ale ładnie odchodzi od ścianek miski. Po dokładnym wymieszaniu przykryj miskę talerzem a następnie ściereczką i odstaw całość w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać 12-18h!


Po lewej : ciasto po wymieszaniu wszystkich składników
Po prawej: ciasto po 12 h !!
Potroiło swoją objętość, drożdże dzielnie pracowały i właśnie o taki efekt nam chodziło  :)


Co dalej... Blat kuchenny lub stolnicę ( ja dużą deskę do krojenia) obsyp mąką i wyłóż ciasto - najlepiej przechyl miskę większość ciasta wypadnie a resztę z łatwością wyjmiesz drewnianą łyżką. Posyp ręce mąką i uformuj z cista kulę, ściereczkę np tą która przykryłaś na noc miskę posyp mąką i uformowaną kulę przenieś na ściereczkę. Dokładnie owiń i pozostaw do wyrośnięcia na ok 1-2h.
30 min przed końcem wyrastania nastaw piekarnik na 250 stopni i przygotuj szklane, żaroodporne naczynie z pokrywą. Moje ma średnicę 23 cm ( Może być większe, ale wtedy musisz zwiększyć ilość składników, żeby nie powstał płaski placek). Ustaw kratę w dolnej 1/3 piekarnika i wstaw naczynie. Po nagrzaniu się piekarnika OSTROŻNIE za pomocą rękawicy wyciągnij gorące naczynie i przenieś do niego ciasto. Przykryj i wstaw do piekarnika na ok 1 h. Po ok 45 minutach zaglądam do chleba i zdejmuje pokrywę. Jeśli jest za mocno zarumieniony przekrywam folią aluminiową.


 Po godzinie w piekarniku wyjmuje chleb z piekarnika, następnie z żaroodpornego naczynia. Jeśli skórka okaże się zbyt twarda, po wyjęciu chleba z piekarnika można na chwilę owinąć go wilgotną ściereczką. Wsiąknie trochę wody i skórka będzie bardziej miękka.

I tak właśnie wyglądaj mój, domkowej roboty chlebek

Smacznego!!! 




PS. Żeby ograniczyć ilość dodawanych drożdży przy następnym wypieku zostaw sobie troszkę ciasta ( ja np zgarniam ze ścianek miski) to będzie zakwas do następnego chleba!! Zakwas może nawet 2 tyg stać w lodówce :)) 

3 komentarze:

  1. wygląda pięknie!

    Pozdrawiam,
    Fit
    __________________________
    www.fashionbyfit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Musi pachnieć wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, zapach jest rewelacyjny!!! Polecam, polecam :)))))

    OdpowiedzUsuń